privat-pasningsordning-Hillerød

Boller og brød

pølsehorn

pølsehorn

Opskrift på pølsehorn, ca 26 styk, eller flere hvis man laver dem mindre
◾ 50 g gær
◾ 1 dl mælk
◾ 1 dl ymer
◾1 æg
◾ 300 g hvedemel, måske mere
◾ 100 g grahamsmel
◾ 1 tsk salt
◾ 1 spsk sukker
◾3/4 dl olivenolie
◾Gode pølser
◾ Andet: æg til at pensle med, sort og alm sesam, god ketchup (eller ½ koncentreret tomatpure og ½ ketchup)

Lun mælken i en gryde til mælken er omkring 37 grader varmt. Rør gæren ud i mælk. Tilsæt ymer, olie, sukker og æg. Rør godt rundt og tilsæt derefter salt og mel lidt efter lidt. Ælt dejen til den er smidig og nem at arbejde med. Den må ikke være klistret, men lækker smidig. Stil den til hævning i en skål med et rent klæde over i en times tid. Når dejen har hævet rulles den ud og skæres i fx 26 trekanter. Smør trekanterne med ketchup eller en god blanding af ketchup og koncentreret tomatpure – min favorit! Læg et stykke pølse på den brede ende og rul dejen omkring. Lad dem hæve i 30 minutter, hvorefter de pensles med et sammenpisket æg og drysses med sesamfrø. Bag dem ved 225 grader varmluft i 12-15 minutter

boller med ris

Boller med ris

Opskrift på 16 hjemmebagte boller med ris

  • 4 dl vand
  • 12 g tørgær eller 50 g frisk gær)
  • 1 tsk salt
  • 100 g 5 korns blanding
  • 350 g kogte ris
  • 350 g mel – sådan cirka
  • en spsk honning

Lidt mel og tørgær blandes sammen og røres ud i vandet. Tilsæt honning, salt, ris og 5 korns blanding under omrøring. Derefter mel, lidt af gangen. Jeg tager det lidt på slump og sørger for at røre dejen lind og klistret. Jeg har slet ikke fingrene nede i dejen, og den skal endelig være godt klistret for 5 korns blandingen suger en del væske under hævning. Jeg lod den hæve i køleskabet natten over med en plasticpose lukket tæt om skålen. Bollerne formes uden at dejen æltes, skyld evt hænderne løbende under koldt vand, så klistre dejen ikke til fingrene. Pensl med et pisket æg og bages først 5 minutter ved 240 g og derefter skrues ned til 220 g og bager færdig i omkring 20-25 minutter.

gullerødsboller

Gullerødsboller

Opskrift på 10 – 12 gulerodsboller

  • 3 dl vand
  • 1 dl ymer
  • 10 g øko gær
  • 40 g solsikkekerner
  • 40 g havregryn
  • 120 g revet gulerod
  • 1 1/2 tsk salt
  • 250-350 g hvedemel

Gæren røres ud i vand. Ymer, salt, solsikkekerner, havregryn og gulerod røres i. Derefter røres melet i, lidt efter lidt. Jeg ælter ikke dejen med hænderne, rører bare godt rundt – dejen skal være let klistret, men så fast til sidst, at du næsten ikke kan rører den. Så kommer jeg film over skålen og sætter skålen i køleskabet, gerne natten over. Næste dag former jeg 10-12 boller af dejen og sætter dem på en bageplade med bagepapir. Hæver 1/2 times tid ved stuetemperatur og kommes i ovnen ved 260 grader i 4 minutter, hvorefter jeg skruer ovnen ned til 225 grader og bager færdig i 16-18 minutter.

pink rødbedeboller

Rødbedeboller – 12 styk

  • 2 1/2 dl vand
  • 1 dl yoghurt naturel
  • 10 g gær
  • 50 g solsikkekerner
  • 50 g havregryn
  • 140 g fintrevet rødbede
  • 1 1/2 tsk salt
  • 75 g fuldkornsmel
  • 150-300 g hvedemel

Rør gær ud i vandet i en skål. Tilsæt yoghurt naturel, salt, solsikkekerner, havregryn, fuldkornsmel og rødbede røres i skålen. Derefter røres hvedemel i, lidt efter lidt.

Dejen skal ikke æltes med hænderne, men der skal mel i til dejen er lettere klistret men også til det næsten er umuligt at røre mere i dejen.

Kom film over skålen og stil den i køleskabet til næste dag.

Form jeg 12 boller og sæt dem på en bageplade med bagepapir, hvor de hæver i 30 minutter og derefter bages i en forvarmet ovn ved 260 grader i 4 minutter. Efter 4 minutter skrues temperaturen ned til 225 grader og bollerne bager færdig i 16-18 minutter.

vafler med banan og boghvede

Morgenmadsvafler med boghvede 4 personer

  • 2 modne bananer
  • 2 æg
  • 1 dl boghvede mel
  • 1 tsk kanel
  • 1 nip salt
  • 2 spsk blødt smør
  • smør til stegning
  • Topping: Frugt og bær, evt lakridspulver, sirup, kakaonibs, peanutbutter, nødder og frysetørrede bær

Mos bananer og smør og pisk det med en gaffel sammen med æggene. Pisk boghvedemel, kanel og salt i (mandelmel kan også bruges) Steg i en smule smør i et vaffeljern.

brød uden gluten

brød uden gluten 2 stk.

210g majsmel

280g boghvedemel

2½ dl lunket vand

2½ dl lunkent letmælk

25g fiber HUSK

30g gær

2 æg

20g sukker

55g olie

1½ tsk. salt

1) Opløs gæren i vand og mælk og tilsæt fiberhusk, rør blandingen sammen og lad det hvile i 5 min.

2) Bland alle de andre ingridienser i og rør ca 15 min og lad det hæve lunt i 30 min.

3)kom olie på hænderne og slå dejen sammen, mens det er i skålen og del dejen i to.

4)Amør olie på bordet og form to aflange brød og læg dem på en bageplade på bbagepapir. Rids brødende og lad dem hæve tildækket 30 min

 

bag dem ca 40 min nederst ved 200 c ( varm ludt 180)

pitabrød (grov)

Pitabrød

Uhm! Hjemmebagte pitabrød af den grove slags: Det er både nemt og sjovt at bage dem selv.

Antal portioner1 portion
1 1⁄2 dl mælk
1 1⁄2 dl kogende vand
25 g gær
1⁄2 tsk groft salt
150 g groft rugmel
250 g hvedemel
Bland den kolde mælk og det kogende vand i en skål og rør gæren ud heri. Tilsæt de øvrige ingredienser (hold lidt hvedemel tilbage). Slå dejen godt sammen. Dæk skålen med fx et låg og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 1 time. Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet. Del dejen i 8 stykker og form dem til boller. Rul bollerne flade (ca. 15 cm i diameter). Læg pitabrødene på plader med bagepapir og lad dem efterhæve tildækket i ca. 10 min. Bag rug-pitabrødene midt i ovnen.

Tip
Rug-pitabrødene hæver godt op og bliver hule, når man bager dem ved høj temperatur.

Bagetid
Ca. 7 min. ved 250°.

TIPS
Frysetip: Lun dem inden serveringen.

danskvandsboller

Danskvandsboller

18 stk) 3½dl danskvand,100g gær,3 æg,5spsk. sukker,1dl. olie(rapsolie el. oliemargarine),1 tsk.salt,ca.800g hvedemel.Opløs gæren i danskvandet,tilsæt æg, sukker,olie,salt og ælt til sidst melet i.Sæt det et lunt sted og lav det hæve 1 time,form dejen til boller og sæt dem på en bageplade med bagepapir og bag dem ved 225 grader i 8-10 min.De skal ikke pensles og ej efterhæve.

sundevafler ( kan bruges til sandwic, pizzabund m.m)

Sunde vafler ( brug dem til sandwich eller til at lave en lækker burger)

<p>opskriften finder i her&nbsp;<a href="http://www.klidfaster.dk/2014/04/sundwichbrd-i-vaffeljern-og-ovn.html?m=1" target="_blank">sundwich</a>&nbsp;l&aelig;kker sund vaffel med bla. butterbeans og kokosfibermel.</p> <p>smagen kan varieres ved at putte spinat, karry m.m i</p>

 

Til 2 vafler: butter beans (75 g), 1 æg (50 g), ½-1 dl vand, kokosfibermel (10 g), loppefrøskaller (2 g), 1 tsk bagepulver og ½ tsk urtesalt. Blend bønner og vand *wroom wroom* til en homogen masse og tilsæt ægget. Blend 5 sekunder. Piske resten af ingredienserne i. Lad dejen hvile mens vaffeljernet varmer op. Sprøjt det med en fedtspray og bag 2 vafler af dejen.

 

husk at vent ca 5 min før i åbner vaffelhjernet

kartoffel vafler

Kartoffelvafler

  • 4 æg
  • 12 dl skummetmælk
  • 1 spsk olivenolie
  • 100 g hvedemel (ca. 1 34 dl)
  • 2 tsk fintrevet citronskal (usprøjtet)
  • 2 tsk groft salt
  • friskkværnet peber
  • 3 knuste fed hvidløg
  • 1 kg rå, groftrevne kartoffel

Pisk æg, mælk og olie sammen og tilsæt mel, citronskal, salt og peber. Vend hvidløg og kartoffel i og smag til. Tænd vaffeljernet - og vent til det bliver klar. Hæld ca. 1 dl kartoffelmasse i og fordel det på hele pladen. Luk vaffeljernet og steg vaflen i 4-5 min. (tryk ned på jernet, så den bliver stegt på begge sider). Løft forsigtigt låget, og løft vaflen fri af vaffeljernet. Tag vaflen af og hold den varm under alufolie. Steg resten af kartoffelblandingen på samme måde.

frokost boller uden kerner

Frokostboller uden kerner

Til 16 gode store boller bruger jeg:

  • 2 dl kogt lun havregrød
  • 3 dl koldt vand
  • 25 g gær
  • 1 dl tykmælk
  • 2 dl rugmel
  • 2 dl grahamsmel
  • 5-6 dl sigtet speltmel
  • 1 tsk salt

Havregrød, vand og gær kommes i en stor skål og røres godt rundt. Når massen er ensartet kommer du tykmælk, salt og rugmel i. Rør igen godt rundt til massen er ensartet, tilsæt grahamsmel og rør igen. Når massen er ensartet, rører du en lille smule sigtet speltmel i ad gangen. Rør hele tiden og når du ikke kan rører længere æltes dejen godt igennem på køkkenbordet. Den må gerne være let klistret når den sættes til hævning i skålen med et viskestykke over.

Lad dejen hæve i skålen i mellem 1-2 timer. Slå sammen og ælt igen. Del dejen i 16 ens stykker, som formes til boller og sættes på en bageplade med bagepapir. Lad igen hæve i en 1/2 – 1 time med viskestykke over. Bages derefter i en forvarmet ovn i 20-23 minutter.

æbleboller

Opskrift på 15-20 æbleboller

  • 4 dl koldt vand
  • 1 dl yoghurt naturel, A38 eller ymer
  • 15 g gær
  • 50 g græskarkerner
  • 50 g havregryn
  • 175 g groft revet æble
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1-2 tsk. ægte kanel
  • 100 g fuldkornsmel
  • 250-400 g hvedemel
  • 1 æg til pensling

Rør gære ud i det kolde vand og tilsæt yoghurt, salt, græskarkerner, havregryn, kanel og revet æble. Rør derefter fuldkornsmel i og lad det stå i 5 minutter, så havregrynen, græskarkernerne og mel lige kan suge lidt væde til sig.
Rør nu lidt efter lidt hvedemel i, indtil dejen er så fast, at den ikke kan røres i længere. Det er ikke nødvendigt at ælte dejen med hænderne. Sæt film over skålen og sæt den i køleskabet natten over eller omkring 8-12 timer.

Form bollerne runde med en ske og lidt koldt vand på hænderne, sæt dem på en bageplade med bagepapir og varm ovnen op til 250 grader.
Pensl bollerne med et sammenpisket æg.
Bag bollerne i 4 minutter ved høj varme, skrue derefter ned til 175 grader og bag færdig i 8-15 minutter (det variere fra ovn til ovn) Bollerne er færdige når de ser gyldne og lækre ud, og er sprøde i skorpen, men stadig giver en smule efter ved tryk.

skvalderkåls-boller

boller med skvalderkål

Boller med Skvalderkål (12-15 stk):
Ca. 450 g hvedemel
2½ dl mælk
1 pakke gær (50 g)
3 spsk. olivenolie
2 tsk. Salt
1 stor håndfuld skvalderkål (uden stængel)

Sådan gør du:
-Gæren røres ud i lunken mælk. Melet (gem lidt til æltning ), salt og olivenolie tilsættes og det hele æltes godt igennem.
Skyl skvalderkålen og tør den godt (slyng den eventuelt). Hak den helt fint og ælt den ind i dejen. Lad dejen hæve i ca. 1 time ved stuetemperatur. Husk at lægge et viskestykke over.
Dejen formes herefter til boller som skal efterhæve i ca. 20 minutter.
Bollerne bages i midten af ovnen ved 220 grader i ca. 15 minutter.
Bollerne kan eventuelt pensles med mælk eller pisket æg inden bagning, men det er ikke nødvendigt.

http://naturguide.dk/3-nemme-med-skvalderkal/

Nyeste kommentarer

12.01 | 08:36

undskyld jeg først ser din kommentar nu, i er velkommen til at...

25.10 | 13:07

Hej Christina Jeg har en datter fra januar 2019 og vi er lige flyttet til ...

24.04 | 10:28

Du er velkommen til at ringe på 26275753 eller sende en SMS der er det li...

24.04 | 10:17

Hej Nanna Du er velkommen til at komme på besøg. Du kan sende en SM...