privat-pasningsordning-Hillerød

kiks og knækbrød

grød knækbrød

tag en rest grød og put evt nogle kerner og frø i, fordel det i små klatter på bagepapir med en ske og smør det ud til små stykker med en kniv.

bag dem i ovnen på 200g i ca 20 min så har du de skønneste knækbrød eller tilbehør til suppe, koldskål m.m

 Drys evt. med rugflager, vanilie, salt, parmasanost, lakridspulver m.m

Du kan lave små tynde chips eller lidt størrer lidt tykkere knækbrød.

Vanilie: bruger dem bla til snack og til koldskål

Parmasan: snack, chips

Salt: Suppe, chips

rugbrøds chips/ knækbrød

200g rugbrød

3dl vand

2 tsk. olie

1/2 tsk.salt

1) Smulder rugbrød i små stykker og put det i en gryde med de øvrige ingridienser ogg kog det nogle minutter.

2) Blend det med en stavblender så det bliver en tyk masse uden klumper.

3) Fordel massen med en bred kniv eller palet, på en bageplade med bagepapir. Du kan sagtens lave dem meget tynde.

4) Drys evt. med rugflager, vanilie, salt, parmasanost, lakridspulver m.m

Bag dem i ovnen i ca 1 t og 10 min på 150 c

Du kan lave små tynde chips eller lidt størrer lidt tykkere knækbrød.

 

Vanilie: bruger dem bla til snack og til koldskål

Parmasan: snack, chips

Salt: Suppe, chips

 

10-15 havrekiks neutrale

Forvarm ovnen til 180 g

225g finvalsede havregryn + lidt til at strø på bordet

1 knivspids natron

1 spsk solsikke olie

6 spsk. kogende vand ( nogle gange lidt mere da det kommer meget an på havregrynene)

Bland havregryn med natron i en skål. Hæld vand og olie i lidt efter lidt og rør rundt, til det er en stiv dej.

Lad den hæve et par minutter

Rul dejen tyndt ud på et bord drysset med havregryn, og skær dejen i fingertykke strimle.

Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir og bag dem i ca 25 min. Kig til dem for at være sikker på, de ikke brænder på.

Tag dem ud af ovnen, og lad dem afkøle på en bagerist. Opbevar dem i en lufttæt beholder, kan holde i 3-4 dage.

majs kiks

100g majsmel

5og boghvedemel (speltmel)

1/4tsk bagepulver

1 dl modermælk eller alm mælk

ælt det hele sammen og stil i køleskabet i 30 min (overdækket)

rul dejen ud og stik kiksene ud med en udstikker.

bag dem 15 min på 175g

man kan evt tilsætte lidt revet æble, tørret frugt m.m

knækbrød

Knækbrød

Sunde knækbrød
2 plader

1 dl havregryn
1 dl sesamfrø
1 dl hørfrø
1 dl solsikkekerner
1 dl græskarkerner
3 1/2 dl speltmel
2 dl vand
1 dl olie
1 tsk bagepulver
1 tsk fint salt

Alt røres sammen og dejen deles i 2. Hver portion rulles ud mellem 2 stykker bagepapir. Fjern det øverste lag og skær dejen for med en kniv, hvor knækbrødet skal deles. Bages midt i ovnen ved 200 gr. i 15-20 min til, det er gyldent. Opbevares i lufttæt beholder.

Ønsker man et "finere" knækbrødet kan kerner og frø males/knuses inden det hele blandes

baby kiks

Babykiks fra 6 mdr

Babykiks

Lav selv kiks til de helt små - Det kan være skønt for gummerne at få noget at bide i.

Husk at små børn ikke må "gumle på kiks" uden opsyn, da de kan få det galt i halsen.

Der er gluten i denne opskrift, og kiksen bør derfor ikke gives til børn under 6 måneder.

Det skal du bruge ()

  • 100 g majsmel
  • 50 g hvedemel
  • 1/4 tsk bagepulver
  • 2 spsk olivenolie
  • 3/4 dl sødmælk (evt. mælkeerstatning)

Man kan variere smagen med at tilsætte fx. en kop af en af nedenstående ingredienser: 

  • Bananmos
  • Fintrevet æble eller pære
  • Finthakkede dadler (udblødes i vand natten over, før de bruges i dejen)

og, eller... lidt

  • Vanilie
  • Kanel 

Sådan gør du 

  1. Alle ingredienser røres sammen til en dej
  2. Dejen æltes godt igennem (5 minutter på en køkkenmaskine) - eller 10 minutters håndæltning. 
  3. Dejen sættes i køleskabet en halv time

Nu skal dejen blive til kiks - du kan vælge flere måder at gøre det på - men uanset hvordan du gør det, skal kiksene  være ca. 0,5 - 0,8 cm høje - ikke for tynde, da de så knækker nemt, og det må de ikke, da det er babykiks.

  1. Du kan rulle dejen til små kugler, der sættes på bageplade med bagepapir og trykkes flade 
  2. Du kan dele dejen og rulle den til stænger, som du skærer af, lægger på en bageplade med bagepapir og trykker flad
  3. Du kan rulle dejen ud på et meldrysset bord og udstikke den med kageudstikkere, et glas eller skære den i firkanter, trekanter osv. og lægge dem på en bageplade med bagepapir 
  4. Prik kiksene med en gaffel
  5. Bages i 15 minutter ved 175 grader.
  6. Når kiksen er bagt er de bløde, men efter de afkøles er de hårde

Havre kiks med mange muligheder


250 g havregryn


11/2 spsk smør

1 spsk olie

2 dl kogende vand

1 spsk honning

1/2 tsk  vanilie pulver

1 nip salt

Miks hele herligheden grundigt sammen og rul det ud på bagepapir på en bageplade, så tyndt som muligt (max 5 mm i tykkelsen). Skær den rullede dej ud i rektangler og prik med en gaffel.
Bag ca 15-20 min i en forvarmet ovn ved 200 grader indtil kiksene er let gyldne i kanterne. Kiksene bliver først helt sprøde når i er kølet af - det er meningen.

i stedet for honning og vanille kan mn fx putte 2  spsk pesto eller anden smag i

Kiks, hvis man blender frø/kerner skal der tilsættes mere væde. Vi bruger bare de kerner/frø/nødder vi har i skabet

Nyeste kommentarer

12.01 | 08:36

undskyld jeg først ser din kommentar nu, i er velkommen til at...

25.10 | 13:07

Hej Christina Jeg har en datter fra januar 2019 og vi er lige flyttet til ...

24.04 | 10:28

Du er velkommen til at ringe på 26275753 eller sende en SMS der er det li...

24.04 | 10:17

Hej Nanna Du er velkommen til at komme på besøg. Du kan sende en SM...